Διαγωνισμός Δημιουργίας Βίντεο

Διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο

Η διαδικασία παραγωγής βίντεο προωθεί τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, την επικοινωνία και τη συνεργασία, τη λύση προβλήματος και λήψη απόφασης, και την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Ιδέες για τον διαγωνισμό βίντεο:
Από το 2011 διοργανώνεται κάθε χρόνο διαγωνισμός παραγωγής σύντομου βίντεο, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τους εταίρους του στο Έργο CyberSafety. Το σχολείο σας καλείται να ενθαρρύνει τους μαθητές να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό αυτόν. Για τον διαγωνισμό κυκλοφορεί σχετική εγκύκλιος. 

Τα βίντεο του διαγωνισμού φιλοξενούνται στον ιστότοπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στη διεύθυνση:  http://internetsafety.pi.ac.cy/competitions
Κάντε τη διαδικασία δημιουργίας των βίντεο να αποτελέσει μια δυνατή μαθησιακή εμπειρία για τους μαθητές σας, αξιοποιώντας τον διαγωνισμό βίντεο ως αφορμή για μάθηση σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, τα παιδιά -με την ευκαιρία του διαγωνισμού- θα πρέπει να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του βίντεο, δηλαδή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να γίνει, συζητώντας για τις εμπειρίες τους, εντοπίζοντας πληροφορίες ή κάνοντας δραστηριότητες. Επιπλέον, για να δημιουργήσουν το βίντεό τους, χρειάζεται να αντιληφθούν το βίντεο ως μέσο μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων, μαθαίνοντας για τη δυναμική του βίντεο ως μέσου επικοινωνίας. Μπορούν να αναλύσουν βίντεο, για να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά του υπό το πρίσμα του ψηφιακού και κριτικού γραμματισμού, ίσως και συγκρίνοντάς το με άλλα μέσα μετάδοσης μηνυμάτων. Για να φτιάξουν τα βίντεο, οι μαθητές πρέπει να σκεφτούν και να γράψουν σενάρια σε συνεργασία. Ταυτόχρονα, μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά για τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι μια καλή ευκαιρία να βοηθήσετε τους μαθητές να μάθουν τρόπους να εντοπίζουν κείμενα, εικόνες, μουσική στο διαδίκτυο, να αναφέρουν τις πηγές τους σωστά και να εντοπίζουν υλικό που δίνει το δικαίωμα για επαναχρησιμοποίηση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, για να δημιουργήσουν το βίντεο τα παιδιά, και θα πρέπει να επιλέξετε τον/τους καταλληλότερους για το επίπεδο των μαθητών σας και σύμφωνα με τον εξοπλισμό που διαθέτει το σχολείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό, όπως βιντεοκάμερα, φωτογραφικές μηχανές, κινητά, προσπαθώντας πάντα να διατηρήσετε την εικόνα και τον ήχο σε ικανοποιητικό επίπεδο. Τα βίντεο μπορούν να τα επεξεργαστούν σε προγράμματα, όπως το MovieMaker, τα οποία είναι σχετικά εύκολο να μάθουν να τα χρησιμοποιούν. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία στο διαδίκτυο που μπορείτε να εντοπίσετε, για να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές για τη δημιουργία βίντεο, ελέγξτε όμως πρώτα την καταλληλότητά τους. Οι μαθητές μπορούν να πρωταγωνιστούν στα βίντεό τους ή να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για παρουσίαση των σεναρίων τους, όπως τα κινούμενα σχέδια ή εικονοϊστορίες σε μορφή βίντεο.

Για να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα, μια καλή τακτική είναι να θέσετε με τους μαθητές κριτήρια αξιολόγησης των βίντεό τους. Τα βίντεο μπορούν να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο (παρουσιάζει το θέμα με σαφήνεια, διατηρεί την προσοχή των μαθητών, ξεκάθαρο και συνεπές μήνυμα που αντανακλά το θέμα, υπάρχει λογική συνέχεια, αποφεύγεται να παρουσιάζονται στερεότυπα κτλ.), τη δημιουργικότητα (αυθεντική δουλειά των μαθητών, το βίντεο είναι ενδιαφέρον και αισθητικά προσεγμένο κτλ.) και την τεχνική ποιότητα της εικόνας και του ήχου.

Τονίζεται ότι -εάν επιθυμείτε να δημοσιεύσετε τα βίντεο στο διαδίκτυο- θα πρέπει να πάρετε άδεια από τους γονείς των παιδιών.